Terug naar overzicht

Basisschool IKC de Merwede uit Hardinxveld-Giessendam is met 3.013 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race 2022. Wethouder Jan Nederveen en milieucoach Nelleke Gouw van Waardlanden overhandigden op 7 april de trotse school de prijs, een bezoek aan het Nemo Science Museum in Amsterdam.

Gedurende vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit Molenlanden, Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Waardlanden. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 10.519 oude elektronische apparaten in.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Waardlanden is een initiatief in samenwerking met gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, gemeente Hardinxveld-Giessendam, gemeente Gorinchem en Reinigingsdienst Waardlanden. De race wordt ondersteund door Weee Nederland en Wecycle. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat.