Terug naar overzicht

Zestig procent minder afval in onze regio in 2025! Hoe? Door onnodig afval te voorkomen. Ontstaat er toch afval, dan scheiden we dit voor hergebruik of recycling. Zo verspillen we geen grondstoffen en putten we de aarde niet uit. Dat lukt alleen samen. Ook u kan helpen!

Deze week is het de Week Zonder Afval. Met deze tips helpt u mee.

 1. 💡 Kies voor herbruikbaar
  Neem uw eigen boodschappentas en fruitnetje mee als u boodschappen gaat doen. Neem ook geen papieren tassen aan. Die zijn niet beter voor het milieu en vaak maar één keer te gebruiken.
 2. 💡 Deel, leen en ruil
  Samendoen met spullen zoals (tuin)gereedschap, een partytent en speelgoed scheelt voor het milieu en de portemonnee.
 3. 💡 Geef weg of verkoop
  Heeft u een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Maar geef het een nieuw leven. Geef het aan iemand anders of verkoop het. Of breng het naar het Kringloopplein, de kringloopwinkel of de geefwinkel.
 4. 💡 Pimp tweedehands spullen
  Heeft u nog een oud kastje staan? Geef het dan een likje verf 🎨, andere indeling of andere knoppen. Zo maakt u van iets ouds iets nieuws.
 5. 💡 Repareer kapotte apparaten
  Doet een apparaat het niet meer? Gooi het dan niet gelijk weg. Probeer het eerst te repareren 🛠️, ga er mee naar een repaircafé of lever het in bij de milieustraat. Zo kan het gerecycled kan worden.
 6. 💡 Bespaar papier
  Digitaal werken is de normaalste zaak van de wereld. En toch gebruiken we persoon gemiddeld 154 kilo papier en karton per jaar. Bespaar een hoop papier met een brievenbussticker. Zo’n sticker zorgt voor minder reclamefolders. De folders leest u eenvoudig online. Beluister meer tips in de podcast van Milieu Centraal.
 7. 💡 Doe afval in de juiste containers
  En heeft u na deze week toch nog afval? Gooi uw afval dan in de juiste containers. Zo kan er iets nieuws van gemaakt worden. Zo wordt bijvoorbeeld uw groenafval weer compost.

Heeft u vragen? Mail onze milieucoach Nelleke, zij helpt u graag verder.