PARTICULIEREN
Terug naar overzicht

Wist u dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Jammer als we energie en grondstoffen verspillen door onnodig eten weg te gooien. Ook u kunt helpen om voedselverspilling te voorkomen!

Verspillingsvrije week 2022Verspillingsvrije week van 12 tot en met 18 september

Deze week is het de Verspillingsvrije week. U krijgt dan tips en inspiratie. Doet u ook mee?

  1. 💡 Vergeet u restjes niet
    Label een plank in uw koelkast en zet daar alle restjes, geopende verpakkingen en producten die snel op moeten. Zo vergeet u ze niet.
  2. 💡 Kijk, ruik en proef
    Heeft u nog een restje melk of een ander product wat al over de 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Op zeer bederfelijke producten staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum; dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op de datum.
  3. 💡 Bewaar of vries in
    Heeft u een restje over van je maaltijd, bewaar deze dan in de koelkast. De meeste restjes kunt u 2 dagen bewaren. Ook kunt u restjes invriezen. Bijvoorbeeld als u weet dat u ze de komende dagen niet opeet. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.
  4. 💡 Maak wat lekkers met je restje
    Laat u inspireren door bijvoorbeeld het receptenboekje met lekkere verspillingsvrije gerechten van Too Good To Go. Download het gratis e-book met recepten
  5. 💡 Red je oude boterhammen
    Weet u dat de gemiddelde Nederlander 4 boterhammen per week kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het simpel is om verspilling te voorkomen. Vries uw brood in. Rooster het als het oud is of maak er een lekkere tosti of wentelteefje van.
  6. 💡 Koop en kook op maat
    Als u geen restjes heeft, hoeft u ze ook niet op te maken. Check uw voorraad voordat u naar de winkel gaat. Zo voorkomt u dat u producten dubbel in huis haalt. En als u precies afmeet hoeveel rijst of pasta u nodig heeft, voorkomt u dat u eten overhoudt. Een keukenweegschaal, maatbeker of maatcupje helpen u daarbij!
  7. 💡 Doe het juiste afval in de gft-container
    U kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Graten, botten en schillen mogen in de gft-container. Weet u eigenlijk wat er nog meer in de gft-container mag? Ontdek wat er wel en niet bij het gft hoort

Heeft u vragen? Mail onze milieucoach Nelleke, zij helpt u graag verder.