Terug naar overzicht

Bijna net zo traditioneel als de viering van de feestdagen is inmiddels de jaarlijkse kerstbomeninzameling. Kerstbomen werden ingeleverd bij een inzamelpunt in de buurt, de milieustraat, het Ecopark of bij het Kringloopplein Nieuw-Lekkerland. Inwoners reden de afgelopen weken af en aan om kerstbomen te brengen. Voor elke kerstboom ontvingen zij dit jaar een bedrag van 50 cent.

Veel kinderen hebben zo een leuk zakcentje bij elkaar gespaard. Het contrast tussen de ‘eenpitters’ en ‘grootgrutters’ was groot. Kinderen brachten de bomen lopend, op de fiets of skelter naar de inzamelpunten. Sommigen hadden zoveel bomen opgehaald dat die met auto en aanhangwagen werden gebracht. 

Recordaantal kerstbomen

Het resultaat mag er zijn. In totaal werden er maar liefst 7177 kerstbomen ingeleverd. Een groei van 11,2% ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er 6.456 kerstbomen ingeleverd voor een lot van de kerstbomenloterij. De directe beloning spreekt met name de jongste inwoners uit het Waardlanden-gebied aan.

Recycling

Een deel van de ingeleverde kerstbomen zijn versnipperd en worden gerecycled tot biomassa of groencompost. De ingezamelde bomen van de gemeente Vijfheerenlanden gaan naar een veehouder die de snippers als stalbedekking gebruikt. Een mooi voorbeeld van het sluiten van de kringloop in onze eigen regio. Bovendien slingeren er minder bomen rond op straat en houden we met elkaar de omgeving schoon.