Terug naar overzicht

Dankzij de grote inzamelstrijd belanden de verzamelde apparaten niet in de afvalinstallaties maar worden ze hergebruikt en gerecycled. Basisschool het Tiener College uit Gorinchem bleek uiteindelijk met 4896 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder van der Geest van gemeente Gorinchem overhandigde afgelopen donderdag de trotse school digitaal de prijs. 

In Nederland wordt de helft van het elektronisch afval (e-waste) nog niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder meer leren over grondstofschaarste, 'consuminderen' en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die de klassen hebben ingezameld, worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Deze basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: IKC Merwede en de Driemaster in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Eben-Haëzerschool, SmdB Streefkerk, de Zaaier en Samen op Weg in de gemeente Molenlanden. Tiener College en CBS Samen Onderweg in de gemeente Gorinchem en de Prinses Wilhelminaschool en CBS Klim Op in de gemeente Vijfheerenlanden.

De E-waste Race Waardlanden is een initiatief in samenwerking met WeeeNL, HVC en Waardlanden. Samen zorgen wij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij één van onze afvalbrengstations.