Asbest is vóór 1994 voor verschillende producten en materialen op en in woningen gebruikt. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden vanwege het hoge gezondheidsrisico. Om die reden moet u asbest op een verantwoorde manier (laten) verwijderen.

U kunt asbest en asbesthoudend afval aanbieden bij één van de afvalbrengstations

Asbest herkennen

Asbest is te herkennen aan de vezelachtige structuur en heeft vaak een witte of grijze kleur. Het is omdat het brandwerend werkt en goed isoleert veel gebruikt in oudere huizen. In dakbeslag, golfplaten (op schuurtjes, bijv.), afvoerbuizen en schoorstenen. Ook kan het verwerkt zijn in ander materiaal, bijvoorbeeld plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. Of in losse spullen, zoals warmhoudplaatjes en bloembakken. Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit kunt u het laten zitten.

Asbest verwijderen

Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende asbestvezels vrij, die zijn gevaarlijk als je ze inademt. De verwijdering van asbest is daarom voor de veiligheid aan regels gebonden.

Wel of geen vergunning?

 • Asbest verwijderen zonder vergunning (wél meldingsplichtig!)
  U kunt asbest vergunningsvrij verwijderen als het gaat om niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels (maximaal 35 m²) of geschroefde hechtgebonden asbesthoudende (golf)platen (maximaal 35 m²). U moet de asbestverwijdering vooraf schriftelijk melden bij uw gemeente. Bij het afvalbrengstation vult u het formulier ‘Melding meldingsplichtige verwijdering van asbest uit een bouwwerk’  in. U kunt dit formulier hier ook downloaden. Dan kunt u het van te voren alvast thuis invullen, en meenemen naar het afvalbrengstation. Let op: zonder ingevuld meldingsformulier wordt de asbest niet geaccepteerd.
 • Asbest verwijderen met vergunning
  In alle overige gevallen heeft u een sloopvergunning nodig voor het verwijderen van asbest.

Tips bij het verwijderen van asbest

 • Houd kinderen en medebewoners uit de buurt van de werkzaamheden.
 • Gebruik altijd adembescherming, handschoenen en beschermende kleding.
 • Maak het asbest vochtig met water. Hierdoor komen kleine delen minder gemakkelijk vrij.
 • Zaag of breek het asbest niet. Bij zagen en breken komen de gevaarlijke stoffen vrij.
 • Schakel bij twijfel altijd een deskundig bedrijf in.

Meer informatie over asbest, het herkennen ervan en het veilig verwijderen vindt u op de website van Milieu Centraal.

Asbest aanleveren

Asbesthoudend afval moet worden verpakt in (dichtgeplakt) dubbeldik doorzichtig plastic. Asbest wordt niet opgehaald.