Terug naar overzicht

Asbest is vóór 1994 voor verschillende producten en materialen op en in woningen gebruikt. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden vanwege het hoge gezondheidsrisico. Om die reden moet u asbest op een verantwoorde manier (laten) verwijderen.

U kunt asbest en asbesthoudend afval aanbieden bij één van de milieustraten

Asbest herkennen

Asbest kunt u herkennen aan de vezelachtige structuur. Het heeft vaak een witte of grijze kleur. Het is veel gebruikt in oudere huizen, omdat het brandwerend werkt en goed. In dakbeslag, golfplaten (zoals op schuurtjes), afvoerbuizen en schoorstenen. Ook kan het verwerkt zijn in ander materiaal, bijvoorbeeld in plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. Of in losse spullen, zoals warmhoudplaatjes en bloembakken. Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit kunt u het laten zitten.

Asbest verwijderen

Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende asbestvezels vrij. Deze zijn gevaarlijk als u ze inademt. Daarom is asbest verwijderen voor de veiligheid aan regels gebonden.

Wel of geen vergunning?

  • Asbest verwijderen zonder vergunning (wél meldingsplichtig!)
    U kunt asbest verwijderen als het gaat om niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels (maximaal 35 m²) of geschroefde hechtgebonden asbesthoudende (golf)platen (maximaal 35 m²). U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Wel moet u de asbestverwijdering vooraf schriftelijk melden bij uw gemeente. Bij de milieustraat vult u het formulier ‘Melding meldingsplichtige verwijdering van asbest uit een bouwwerk’  in. Of download het formulier hier. Zo kunt u het van te voren invullen en meenemen naar de milieustraat. Let op: zonder ingevuld meldingsformulier mogen wij geen asbest accepteren.
  • Asbest verwijderen met vergunning
    In alle overige gevallen heeft u een sloopvergunning nodig om asbest te verwijderen.

Tips bij het verwijderen van asbest

  • Houd kinderen en medebewoners uit de buurt van de werkzaamheden.
  • Gebruik altijd adembescherming, handschoenen en beschermende kleding.
  • Maak het asbest vochtig met water. Hierdoor komen kleine delen minder gemakkelijk vrij.
  • Zaag of breek het asbest niet. Bij zagen en breken komen de gevaarlijke stoffen vrij.
  • Schakel bij twijfel altijd een deskundig bedrijf in.

> Ontdek meer over asbest herkennen en veilig verwijderen op de website van Milieu Centraal

Asbest aanleveren

Asbesthoudend afval moet u verpakken in (dichtgeplakt) dubbeldik doorzichtig plastic. Speciale folie en tape kunt u hiervoor ophalen bij de milieustraat. U kunt de verpakte asbest brengen bij de milieustraat. U kunt geen asbest laten ophalen.