Van Afval Naar Grondstof

Afval gescheiden aanbieden is makkelijker geworden met de nieuwe containers.

 • Laagbouwwoningen hebben drie containers bij de woning: voor gft, papier en voor pmd (plastic verpakkingen, metaal/blikjes, drinkpakken).
 • Hoogbouwwoningen maken, samen met de buren, gebruik van verzamelcontainers voor papier en pmd.
 • In de wijken staan op centrale plekken glasbakken, textielbakken en bakken voor pmd.
 • Grofvuil kan naar een van onze afvalbrengstations of er kan met ons een ophaalafspraak worden gemaakt.
 • Het afval dat overblijft na een goede sortering, wordt naar ondergrondse restafvalcontainers gebracht.
 • In het buitengebied staan vier containers bij de woning: gft, papier, pmd en restafval.

Kletsverhalen over afvalscheiding

Er doen een hoop verhalen over afval de ronde: ook veel sterke verhalen. Verteld door die ene oom die op verjaardagen over elk onderwerp de waarheid denkt te weten. Of gehoord via de buren die het uit betrouwbare bron hebben: de collega van een kennis heeft het met eigen ogen gezien! Je zou sommige van deze verhalen over afval ‘urban myths’ kunnen noemen: hedendaagse legendes, vaak zonder aanwijsbare bron, die de wereld om ons heen proberen te verklaren. Lees in de folder hoe het echt zit.

 

Welk afval waar?

Wat mag in welke afvalbak? Afvalscheiding is populair. Veel mensen scheiden glas, papier en gft. Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? Milieu Centraal zet het op een rij. Videobanden horen bijvoorbeeld bij het restafval. Typ hier via de volgende link een afvalsoort in en kijk in welke bak het hoort: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Afval sorteren in uw woning

Het afval sorteren in uw huis kan een hele klus zijn. Het gaat dan vooral om gft-afval, pmd, restafval. Glas en papier zijn bekende afvalstromen en bovendien minder vies. Papier wordt vaak bewaard in een doos of papieren tas. Glas mag met dop, deksel en restjes in de glasbak. Met de nieuwe manier van afval aanbieden, is er veel gewijzigd. We zijn Van Afval Naar Grondstof gegaan. Daar waar u eerst misschien een grote afvalbak in de keuken had staan voor restafval, blijft die container nu bijna leeg. Buiten staan alle middelen om afval gescheiden weg te gooien. Enkele tips voor u om ook Van Afval Naar Grondstof te gaan in uw huis:

 • Op diverse websites zijn afvalbakken te koop met meerdere vakken. Zo kunt u gft-afval, pmd, restafval naast elkaar verzamelen.
 • De gratis zakken voor pmd gaan verdwijnen voor mensen met eigen containers. Omdat u minder zakken voor restafval nodig heeft, kunt u voor pmd zelf pedaalemmerzakjes kopen. Zo hoeft u niet meer uit te geven en komt er per saldo ook niet meer plastic op de markt.
 • De grote afvalbak die misschien al in uw keuken staat, kunt u gaan gebruiken voor pmd. Het beetje restafval dat u overhoudt na een goede afvalscheiding, kunt u in een pedaalemmerbakje bewaren totdat u naar de ondergrondse container gaat.
 • Voor gft-afval zijn er keukenbakjes te koop met een inhoud van 10 liter. Hier passen de standaard biozakjes (verkrijgbaar in de supermarkt) prima in. Een biozakje kunt u ongeveer 4 dagen in het emmertje laten zitten. Schaft u een emmertje aan met luchtgaatjes, dan kan het zakje wat langer mee voordat het gaat composteren. U merkt dat het composteert als het zakje nat wordt.
 • In de badkamer komt veel restafval (watjes, zakdoekjes, wattentips) en pmd vrij (lege verpakkingen van tandpasta, shampoo, scheerschuim), als u dit in de badkamer al in twee bakjes verzamelt, is het scheiden buiten wat eenvoudiger.
 • Pmd heeft veel volume. Er zijn speciale pletters te koop waarmee het pmd verkleind kan worden.
 • Sommige opties vragen een investering, andere kunnen zo toegepast worden zonder extra middelen aan te schaffen.

Afval verminderen

Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval hergebruiken of verwerken. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig! https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-verminderen/

Minder voedselverspilling

Maar liefst 14 procent van al het voedsel dat we kopen, gaat in de afvalbak. Dat is gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar. Zonde! Het voedsel gaat verloren, maar het kost ook onnodig geld. Een gezin kan per jaar 350 euro besparen door minder eten weg te gooien. 7 op de 10 Nederlanders is bereid om iets aan voedselverspilling te doen: met kliekjes zijn ook nog lekkere maaltijden te maken en met een boodschappenlijstje in de hand komt er minder eten mee dat eigenlijk niet nodig is. Helpt u ook mee voedselverspilling te gaan? Klik hier om tips te lezen om voedselverspilling tegen te gaan. En als voedsel en etensresten echt weg moeten, doe ze dan bij het gft-afval. Dan kan er biogas en compost van gemaakt worden.

Pluk een deal

Pluk is een nieuw platform vol ‘goede deals’: scherpe aanbiedingen op leuke producten en uitjes. Op deze site vind je niet alleen de deals, maar ook het goede verhaal. En evenementen, tips en interviews met de mensen achter de deals.