PARTICULIEREN

Veel inwoners hebben vragen over het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid, afval scheiden en de afvalstoffenheffing. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen over containers.

Heeft u een andere vraag? Stel ons uw vraag. Wij doen ons best uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. En u helpt gelijk deze lijst met veelgestelde vragen aan te vullen.

In juni 2021 hebben de gemeenteraden van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid vastgesteld. Hierin staat onder andere dat bewoners van hoogbouw en bewoners van een laagbouwwoning zonder ruimte voor 3 soorten containers pmd en restafval samen in de verzamelcontainer voor restafval doen. Alle verzamelcontainers voor pmd verdwijnen.

Onder hoogbouw verstaan we appartementen, flat- en bovenwoningen. Laagbouwwoningen zonder 3 soorten containers zijn bijvoorbeeld in de binnenstad van Gorinchem en binnen de vesting van Nieuwpoort.

Hiertoe is besloten na een afvalanalyse van de verzamelcontainers in 2021. Uit deze analyse kwam naar voren dat er nog (veel) te veel grondstoffen zoals plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) in het restafval zitten bij hoogbouw en laagbouwwoningen zonder ruimte voor containers. Ook bleek uit deze afvalanalyse dat in de verzamelcontainers voor pmd nog veel verkeerd afval zit. In beide gevallen betekent dit dat onnodig veel grondstoffen verbrand moeten worden. Dat willen we voorkomen.

Daarom zamelen we pmd en restafval bij hoogbouw en laagbouwwoningen zonder 3 soorten containers nu gezamenlijk in. Dit afval halen we apart op en laten we bij de afvalverwerker nascheiden met een machine. Deze scheidt het pmd van het restafval. Zo kan het pmd alsnog gerecycled worden. Alleen het restafval dat overblijft wordt verbrand.

Alle containers voor huishoudelijk restafval in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden hebben een chip.

De chip heeft een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw adres. Speciale apparatuur in onze wagens leest de chip bij iedere leegbeurt. Zonder de chip kunnen we uw container niet legen. Zo gaan we illegale containers tegen, kunnen we de voorraad beter beheren en kunnen we u nog beter van dienst zijn. Verder kunnen we met deze registratie de routes verbeteren en inwoners helpen afval (nog) beter te scheiden.

Ook is deze registratie nodig omdat gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden vanaf 1 januari 2024 de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier berekenen. Met deze nieuwe manier krijgt u invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Een deel staat vast en een deel is wisselend. Dit wisselende deel heet het recycletarief. U betaalt dan het recycletarief voor iedere keer dat u uw container voor restafval laat legen. Scheidt u grondstoffen goed en heeft u weinig restafval? Dan zijn de kosten lager dan wanneer u veel restafval heeft.De gemeente houdt rekening met mensen met veel medisch afval, zwerfafvalpakkers en mensen met onvoldoende inkomen.

Inwoners van gemeente Vijfheerenlanden krijgen nog geen invloed op een deel van de afvalstoffenheffing. Die gemeente neemt later een besluit over de invoering van het recycletarief. 

> Ontdek meer en blijf op hoogte

Ja, vanaf 1 januari 2024 berekenen de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier. U krijgt dan invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Dit deel is wisselend en heet het recycletarief. U betaalt dan het recycletarief voor iedere keer dat u uw container voor restafval laat legen. Scheidt u grondstoffen goed en heeft u weinig restafval? Dan zijn de kosten lager dan wanneer u veel restafval heeft. Zo willen de gemeenten inwoners aanmoedigen restafval te verminderen en (nóg) beter te scheiden. Want minder restafval en grondstoffen scheiden is beter voor het milieu en uw portemonnee.

Inwoners van gemeente Vijfheerenlanden krijg geen invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Deze gemeente neemt later een besluit over de invoering van het recycletarief.

> Ontdek meer over de afvalstoffenheffing

Als u inwoner bent van de gemeente Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam of Molenlanden betaalt u vanaf 1 januari 2024 het recycletarief voor iedere keer dat u uw restafvalcontainer laat legen. U betaalt dus niet voor het gewicht van uw restafval. U kunt uw container dus het beste pas aan de weg zetten als deze helemaal vol zit. Zo kunnen anderen er ook geen afval meer bij stoppen.
Gooit iemand toch afval in uw container, spreek deze persoon daar dan zelf op aan. Ongevraagd afval gooien in de container van een ander mag niet. Behalve als je daar samen afspraken over maakt.

Gemeente Vijfheerenlanden neemt een besluit over het recycletarief na een evaluatie over de effecten van de overige maatregelen.

> Ontdek meer en blijf op hoogte

Heeft u per ongeluk waardevolle persoonlijke spullen in een verzamelcontainer gegooid? Bel dan zo snel mogelijk met ons klantcontactcentrum: 0183 68 11 11. Geef bij de melding het nummer en de locatie van de verzamelcontainer door.

Als de container nog niet is geleegd, kunnen wij een afspraak maken om de container te legen waar u bij bent. Zo kunt u zelf op zoek naar uw spullen. Wij kunnen de afspraak met u maken op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Buiten deze dagen en tijden is dit niet mogelijk. De kosten voor een noodlediging zijn € 150,00. U betaalt het tarief voor deze noodlediging vooraf per pin.

Wij kunnen u geen garantie geven op dat u uw spullen terugvindt. De kosten voor de noodlediging worden dan niet terugbetaald.

Ja, dat kan. Bij de milieustraten is ook een verzamelcontainer voor restafval met paslezer. Alle inwoners van Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden kunnen met de milieupas een zak restafval weggooien bij al onze milieustraten. Hiervoor betaalt u hetzelfde recycletarief als wanneer u een zak restafval weggooit in de verzamelcontainer bij u in de buurt. Woont u in het buitengebied? Dan betaalt u het recycletarief voor laagbouw dat geldt in uw gemeente. Dit recycletarief wordt aan het einde van jaar in rekening gebracht met het vaste deel van de afvalstoffenheffing voor 2025.

Inwoners van gemeente Vijfheerenlanden krijgen nog geen invloed op een deel van de afvalstoffenheffing. Deze gemeente neemt later een besluit over de invoering van tarieven.

Inwoners van de vroegere gemeente Lingewaal kunnen geen restafval weggooien bij de milieustraten met de AVRI-pas.

Ja, ook als inwoner van een appartement, flat- of bovenwoning kunt u groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) scheiden. Een duidelijke wens van veel hoogbouwbewoners, zo bleek uit het uitgebreide bewonersonderzoek in 2020. Daarom zijn er verzamelcontainers voor gft vlakbij appartementen en flats. Met de milieupas kunt u deze gft-containers openen. U hoeft dus niet apart te betalen om uw gft weg te gooien.

Tip: gebruik in de keuken een gft-emmertje. Hierin kunt u eenvoudig uw groente- en fruitafval en etensresten in verzamelen. Supermarkten verkopen speciale composteerbare gft-zakjes voor in het emmertje. De volle zakjes kunt u weggooien in de verzamelcontainer voor gft.

Rolstoelgebruiker en verzamelcontainer gftJa, ook rolstoelgebruikers kunnen de verzamelcontainers voor gft gebruiken. De leverancier heeft de container zo ontworpen, dat de klep naar je toe opengaat. Je hoeft dus niet naar voren toe te reiken. Zodra je de klep opent, blijft deze openstaan. Door de ruime opening met laag opstaande rand kan een rolstoelgebruiker met twee handen vrij het gft in de klep gooien.
Het advies is om langszij te rijden zodat je met je armen dichter bij de klep komt. Dus niet met de voeten in de richting van de klep. Zie de afbeelding hieronder. Als rolstoelgebruiker moet je ongeveer op hoofdhoogte reiken het gft in de klep te doen. De afbeelding is ter illustratie. Niet iedereen is even groot en elke rolstoel kan weer anders zijn.