Zakken vol zwerfafval. Een onderzoek naar wat er op straat ligt. En uiteindelijk: een grote kleurrijke walvis gemaakt van zwerfafval. Leerlingen van groep 5b van basisschool De Schakel in Nieuw-Lekkerland maakten er de afgelopen weken serieus werk van. Op dinsdag 15 juli overhandigden ze hun kunstwerk aan ons.
De leerlingen gingen zelf de wijk in en onderzochten welke soorten afval er waar lagen. Van bierdopjes tot sigarettenpeuken, karton, bouwafval en zelfs een oude autoband: het lag allemaal in hun eigen buurt. Ze verwerkten hun vondsten in een verslag én in een opvallend kunstwerk: een walvis van zwerfafval.
“Toen we zagen wat er allemaal lag, wilden we er iets mee doen,” zegt een leerling uit groep 5b. “Het hoort niet in de natuur. We wilden iets maken dat dat duidelijk laat zien.”
Op 15 juli werd de walvis officieel overhandigd aan onze directeur, Jürgen Rau en educatiemedewerker Wessel Keizer. “Wat deze leerlingen hebben gedaan, raakt de kern van ons educatiewerk,” zegt Jürgen Rau. “Ze hebben zwerfafval opgeraapt, erover nagedacht én het omgezet in iets positiefs. Dat is precies wat we met het programma Afvalvrije scholen willen bereiken: kinderen die zélf ontdekken waarom afval en grondstoffen ertoe doen en dat elke actie – hoe klein ook- elke dag – verschil maakt. We hopen dat dit andere scholen aanmoedigt om ook aan de slag te gaan. We helpen daar graag bij."
Afvalvrije scholen-programma
Het project van De Schakel sluit aan bij de doelstellingen van het programma Afvalvrije Scholen, waarmee we sinds 2014 basisscholen in de regio ondersteunen bij educatie over afval, milieu en gedrag. We helpen scholen met lesmateriaal, inzamelmiddelen, gastlessen en excursies. In ruil daarvoor hoeven zij niet te betalen voor het gescheiden afval dat wordt opgehaald. Inmiddels is zo’n 80% van de basisscholen in de regio aangesloten. Keizer zegt: “We stellen gratis materialen en onze kennis beschikbaar aan scholen die aan de slag willen met afval en grondstoffen. Of je net begint of al verder bent – we denken graag mee.”
De walvis van De Schakel krijgt een zichtbare plek in ons kantoor. Niet alleen als kunstwerk, maar als blijvend symbool voor een generatie die anders leert kijken naar afval en grondstoffen.