PARTICULIEREN

Met de campagne Lekker opgeruimd willen we iedereen bewust maken van de noodzaak van minder afval en nóg beter scheiden. Samen met de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden moedigen we inwoners aan afval te verminderen en afval en belangrijke grondstoffen thuis nóg beter te scheiden. Zo blijft er minder restafval over om te verbranden en kunnen er zoveel mogelijk grondstoffen gerecycled worden.

Belangrijk voor milieu én portemonnee

Met de campagne willen we u laten weten wat u thuis kunt doen voor onze omgeving, het milieu en toekomstige generaties. En dat goed afval scheiden zorgt voor lagere kosten, dan wanneer u veel restafval heeft. Want hoe minder vaak u restafval aanbiedt, hoe lager het wisselende deel wordt van de jaarlijkse afvalstoffenheffing vanaf 2024. Ten minste, als u in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam of Molenlanden woont. Inwoners van Vijfheerenlanden krijgen namelijk nog geen invloed op een deel van de afvalstoffenheffing.

Ontdek meer over de afvalstoffenheffing vanaf 2024

 

Test uw kennis met de Afval Scheiden Quiz

Piepschuim, een lege pizzadoos of een kapot drinkglas. Weet u wat er in welke bak hoort?
Doe de quiz en ontdek wat u al weet over afval scheiden.
Aan het einde van de quiz krijgt u advies op maat om uw kennis te vergroten.

> Naar de quiz

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 

Niets missen?

Houd deze campagnepagina in de gaten. We vullen deze steeds aan met tips, blogs en video’s.
Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en handige tips.

Meer hulp & tips

Milieucoaches Ingrid en NellekeOntmoet onze milieucoaches

Afval voorkomen en goed scheiden kan best een uitdaging zijn. Daarom staan onze milieucoaches klaar om inwoners hierover zo goed mogelijk te informeren en te helpen. Onze milieucoaches Ingrid en Nelleke zijn dagelijks op pad. U kunt ze overal tegenkomen: op straat, bij bijeenkomsten en evenementen.

Weet u iets niet of twijfelt u? Aarzel niet en stel uw vraag online of als u ze tegenkomt!
Stel uw vraag aan onze milieucoaches Ingrid en Nelleke

Educatiemedewerker OzanMilieueducatie: bewustwording en gedragsverandering bij jongeren

Jong geleerd is oud gedaan! Dat geldt natuurlijk ook voor afval verminderen en grondstoffen goed scheiden. Daarom brengt onze educatiemedewerker Ozan een groot deel van zijn tijd door op de afvalvrije scholen. Hier geeft hij les over grondstoffenscheiding. Ook voert hij gesprekken met directies over restafval verminderen. Want kennisdelen is van groot belang om meer begrip en ander gedrag aan te moedigen.

Ontdek meer over milieueducatie

Toezicht en handhaving: ernstige vervuiling voorkomen 

Foto handhaving Malou 002

Om de veranderingen rond de afvalinzameling goed te kunnen doorvoeren zijn toezichthouders belangrijk. Bij de afvalinzameling komen we soms ernstige vervuiling tegen. Denk aan bijplaatsingen van afval bij de verzamelcontainers en gedumpt afval in de openbare ruimte. Onze toezichthouders doen er alles aan om dat tegen te gaan. U kunt natuurlijk ook bij ze terecht voor uw vragen over afval en grondstoffen.