PARTICULIEREN

Zestig procent minder afval in onze regio in 2025! Hoe? Door onnodig afval te voorkomen. Ontstaat er toch afval, dan scheiden we dit voor hergebruik of recycling. Zo verspillen we geen grondstoffen en putten we de aarde niet uit. Dat lukt alleen samen. Ook u kan helpen!

Op zoek naar inspiratie om geen grondstoffen te verspillen? Met deze praktische tips helpt u mee.

> Ontdek ook tips tegen voedselverspilling

Tip 1 Kies voor herbruikbaar

Neem je eigen boodschappentas en fruitnetje mee als je boodschappen gaat doen. Neem ook geen papieren tassen aan. Die zijn niet beter voor het milieu en vaak maar één keer te gebruiken.
 
Tip 1 Kies voor herbruikbaar

Tip 2 Deel, leen en ruil

Samendoen met spullen zoals (tuin)gereedschap, een partytent en speelgoed scheelt voor het milieu en de portemonnee.

Tip 2 Deel leen en ruil

Tip 3 Geef weg of verkoop

Heeft u een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Maar geef het een nieuw leven. Geef het aan iemand anders of verkoop het. Of breng het naar het Kringloopplein, de kringloopwinkel of de geefwinkel.

Tip 3 Geef weg of verkoop

Tip 4 Pimp tweedehands spullen

Heeft u nog een oud kastje staan? Geef het dan een likje verf, andere indeling of andere knoppen. Zo maakt u van iets ouds iets nieuws.
Tip 4 Pimp tweedehands spullen

Tip 5 Repareer kapotte apparaten

Doet een apparaat het niet meer? Gooi het dan niet gelijk weg. Probeer het eerst te repareren, ga er mee naar een repaircafé of lever het in bij de milieustraat. Zo kan het gerecycled kan worden.
Tip 5 Repareer kapotte apparaten

Tip 6 Bespaar papier

Digitaal werken is de normaalste zaak van de wereld. En toch gebruiken we persoon gemiddeld 154 kilo papier en karton per jaar. Bespaar een hoop papier met een brievenbussticker. Zo’n sticker zorgt voor minder reclamefolders. De folders leest u eenvoudig online. Beluister meer tips in de podcast van Milieu Centraal.
Tip 6 Bespaar papier

Tip 7 Doe afval in de juiste containers

En heeft u met deze tips toch nog afval? Gooi uw afval dan in de juiste containers. Zo kan er iets nieuws van gemaakt worden. Zo wordt bijvoorbeeld uw groenafval weer compost.
Tip 7 Doe afval in de juiste containers
 
 
Heeft u vragen of zelf een praktische tip die u wilt delen? Mail onze milieucoaches, zij helpen u graag verder.