Lesmateriaal

Schatkist Waardevol afval

Iedere basisschool in de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik krijgt een schatkistje. Het schatkistje is het basispakket waarmee u aan de slag kunt in de klas.

Het schatkistje bevat een aantal kaarten. Elke kaart gaat over een andere afvalstroom. Op de ene zijde staat inhoudelijke informatie, zoals wat de afvalstroom is, waar en hoe het weggegooid moet worden, welk recyclingsproces het doorloopt en wat ervan gemaakt kan worden. Op de andere zijde staan tips voor leuke lessen en activiteiten.

schatkistje 2

Klik op het onderwerp voor de digitale versie van de kaarten:

 

In de schatkist zitten ook materialen voor u om mee te starten, zoals:

  • knopen, kralen en stofjes voor een workshop 'Pimp je kleding' (onderdeel afvalstroom textiel);
  • kleine glazen en kunststof potjes om een voelbak te maken (onderdeel afvalstromen glas en kunststof);
  • verpakkingen van theezakjes voor een workshop 'maak je eigen ansichtkaarten' (onderdeel van de afvalstroom papier);
  • een speurtocht om te bekijken welke apparaten er in huis zijn (onderdeel afvalstromen wit- en bruingoed, kleine elektrische en elektronische apparaten en E-waste).

Deze materialen kunnen kinderen uit de klas zelf aanvullen en samen in de klas mee werken.

Leskist Afval en Hergebruik

Bij het Natuurcentrum kunt u het hele jaar door de leskist Afval en Hergebruik reserveren. De leskist is geschikt voor groep 1 tot en met 8 en het lenen is gratis. In de leskist vindt u onder andere een leuk voorleesboek over afval, een memoryspel en verschillende materialen om lessen omheen te bouwen. De leskist Afval en Hergebruik is een nadere verdieping voor het schatkistje.

Reserveer nu de leskist Afval en Hergebruik via de catalogus van het Natuurcentrum

Leskist Papier maken in de klas

Bij het Natuurcentrum kunt u het hele jaar door de leskist 'Papier maken in de klas' reserveren. De leskist is geschikt voor groep 1 tot en met 8 en het lenen is gratis. De naam van de leskist verklapt de inhoud al: met de middelen kunt u in de klas met de leerlingen zelf papier gaan maken. De leskist 'Papier maken in de klas' is een nadere verdieping voor de afvalstroom papier.

Reserveer nu de leskist Papier maken in de klas via de catalogus van het Natuurcentrum

Bouwplaten veegmachine en zijlader

Waardlanden heeft bouwplaten van een veegmachine en een vuilniswagen. U kunt deze bouwplaten bestellen via de catalogus van het Natuurcentrum.

 Kleurplaten VANG (Van Afval Naar Grondstof)

U kunt zelf twee kleurplaten printen, met als thema 'VANG' (Van Afval Naar Grondstof):