Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer op deze pagina helpt!
Bewoners van een appartement, bovenwoning en woningen zonder drie soorten grondstofcontainers mogen sinds invoering van de milieupas plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd. Hierdoor kunnen we meer recyclen en hoeven we minder restafval te verbranden. Bewoners van laagbouwwoningen met een pmd-container scheiden pmd wel thuis.
Altijd de scheidingswijzer bij de hand
Met de handige Waardlanden-app heeft u altijd de scheidingswijzer bij de hand. U kunt zelf de Waardlanden-app op uw smartphone downloaden. Zo heeft u altijd alle informatie over afval en grondstoffen bij de hand. Ook vindt u in de app uw persoonlijke afvalkalender. En u kunt snel en eenvoudig meldingen doen, een grofvuilafspraak maken en zakken bestellen. Download hier de app!
Heeft u liever een papieren scheidingswijzer?
U kunt de afvalscheidingswijzer bekijken, downloaden en eventueel printen. U kunt deze thuis op een handige plek ophangen. Zo ziet u snel wat waar hoort.
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Nederlands
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Arabisch
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Engels
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Oekraïens
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Pools
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Roemeens
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Spaans
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Turks
Door afval te scheiden houden we minder restafval over. Zo maken we de afvalberg kleiner. Dat is beter voor het milieu. Waardevolle grondstoffen winnen we terug voor hergebruik. Ze worden niet met het restafval verbrand. De gescheiden grondstoffen zetten we in om nieuwe producten en materialen te maken.
Afval scheiden bespaart kosten
Afval scheiden levert ook financiële besparing op: materialen zoals gft, glas, papier, textiel en metaal zijn waardevol. Zo maken we van groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten bijvoorbeeld compost en het levert biogas (groengas) en warmte op. Recycling en hergebruik is minder duur dan verbranden. Deze waardevolle grondstoffen samen met restafval verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het kost ook meer geld.
Gescheiden afval blijft gescheiden
Alles wat u gescheiden inlevert in containers en bij de milieustraat, blijft gescheiden. De ingezamelde materialen worden waar mogelijk opnieuw gebruikt. Zo wordt oud glas nieuw glas, oud papier wordt nieuw papier en gft-afval wordt compost. Dit levert veel voordelen op voor het milieu. En recycling houdt de kosten van afvalinzameling en -verwerking beheersbaar.
Je hoort wel eens: ‘Alles gaat toch weer op één hoop’. Dit is onjuist. Onze wagens zamelen per keer dezelfde grondstof in. Alleen als ingezameld materiaal slecht is gescheiden, kan het niet altijd goed gerecycled worden. Zit er bijvoorbeeld teveel restafval bij het gft, papier of pmd, dan moet het helaas alsnog bij het restafval en wordt het verbrand. Dat is erg jammer omdat er grondstoffen verloren gaan. Minder restafval is belangrijk voor het milieu én voor uw portemonnee.
Test uw kennis met de Afval Scheiden Quiz
Piepschuim, een lege pizzadoos of een kapot drinkglas. Weet u wat er in welke bak hoort? Doe de quiz en ontdek wat u al weet over afval scheiden. Aan het einde van de quiz krijgt u advies op maat om uw kennis te vergroten.
Schrijf u in voor onze nieuwbrief
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en handige tips ontvangen over minder afval en nóg beter scheiden? Schrijf u in en ontvang maandelijks de digitale 'Lekker opgeruimd'-nieuwsbrief.
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen
Hoe zit het met de afvalstoffenheffing?
De afvalstoffenheffing is een doorberekening van de kosten die Waardlanden en de gemeenten maken om afval in te zamelen en te verwerken. Waardlanden en de gemeenten doen hun uiterste best om de kosten van inzameling en verwerking beheersbaar te houden. Toch stijgen de kosten.
> Ontdek hier waarom
Afval scheiden voor recycling doen we samen
Samen met u en de gemeenten zetten we ons in voor een circulaire samenleving en economie. Waar afgedankte producten en materialen niet verloren gaan door ze weg te gooien en te verbranden. En waar we zo veel mogelijk hergebruiken. Zo behouden we waardevolle grondstoffen. En voorkómen we verspilling. Veel mensen zijn zich hier al van bewust en scheiden hun afval. Dat is een goede zaak!
Wij helpen waar we kunnen door containers waar u uw afval kunt scheiden te plaatsen en te legen. En wij vervoeren ingezameld afval en materialen naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven voor recycling. Natuurlijk kunt u ook met vragen over afval verminderen en nog beter scheiden bij ons terecht.
> Maak kennis met onze milieucoaches, zij helpen u graag met tips en advies
Alles in de juiste container. Voor het hergebruik van materialen als grondstoffen is het belangrijk dat er geen vervuiling bijkomt. Dan blijft de kwaliteit van het materiaal zo goed mogelijk kan het worden gerecycled. Om die reden worden veel materialen apart, gescheiden van het restafval ingezameld. De hoofdregel voor het thuis scheiden is: schoon en/of droog.
- Alléén groente-, fruit- en andere voedselresten en tuinafval mogen in de gft-container.
- Alléén glazen flessen en potjes mogen in de glascontainer (verpakkingsglas).
- Alléén schoon en droog papier en karton mag in de papiercontainer.
- Alléén (lege) verpakkingen van plastic en metaal (blik) en drankpakken mogen bij het pmd.
- Alléén textiel mag in de textielcontainer.
Dit klinkt logisch, maar er wordt nog veel vervuiling in de containers voor deze materiaalstromen aangetroffen. Plastic bij het oud papier of bij het gft, bijvoorbeeld, is heel slecht voor het milieu. Door netjes te scheiden verloopt het sorteer- en recycleproces efficiënt. Er hoeft dan weinig vervuiling uit de materiaalstroom gehaald te worden, voordat het materiaal weer als secundaire grondstof in een productieproces kan worden ingezet. En de sorteerkosten blijven beperkt, zodat het gescheiden inzamelen ook financieel de moeite waard blijft. Want met bijvoorbeeld plastic of restafval vervuild gft, pmd en papier kan niet worden gerecycled voor hergebruik. Als inwoner betaalt u dan wel voor de verwerking als afval maar u krijgt geen opbrengst van de grondstoffen. Wie niet of slecht scheidt, jaagt dus zichzelf en zijn buren op kosten.
Door afval goed en netjes te scheiden houden we met elkaar - inwoners, gemeenten en Waardlanden - de afvalverwerkingskosten beheersbaar. En werken we samen aan een mooie, waardevolle leefomgeving.

Waardlanden verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval en grondstoffen voor de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Bij Waardlanden zorgen we ervoor dat uw bedrijfsafval slim wordt ingezameld en verantwoord wordt verwerkt. Van afvalinzameling tot gladheidsbestrijding en het vegen van bedrijfsterreinen – wij bieden maatwerkoplossingen die passen bij uw onderneming.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons op 0183 73 22 50 of plan een afspraak met onze bedrijfsadviseur. Samen kijken we naar de beste oplossing voor uw bedrijf!