PARTICULIEREN
Terug naar overzicht

Zestig procent minder afval in onze regio in 2025! Hoe? Door onnodig afval te voorkomen. Ontstaat er toch afval, dan scheiden we dit door hergebruik of recycling. Zo verspillen we geen grondstoffen en putten we de aarde niet uit. Dat lukt alleen samen. Ook u kan helpen! In de Week zonder Afval gaan we met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. u doet toch ook (weer) mee? Deze week is het de Week Zonder Afval. Met deze tips helpt u mee.

1. 💡 Test uw kennis: doe de Afval Scheiden Quiz  

Minder afval en nog beter scheiden is belangrijk voor het milieu en de toekomst van onze planeet. Door afval beter te scheiden, kunnen we grondstoffen opnieuw gebruiken en de negatieve effecten van afval op het milieu beperken. Piepschuim, een lege pizzadoos of een kapot drinkglas. Weet u wat er in welke bak hoort? Doe de quiz en ontdek wat u al weet over afval scheiden. Aan het einde van de quiz krijgt u advies op maat om uw kennis te vergroten.

2. 💡 Zeg 'nee' tegen papieren tasjes

Papieren tassen zijn niet beter voor het milieu dan tasjes van plastic. Papieren tassen kunt u meestal maar 1 keer gebruiken, want ze gaan vaak sneller kapot. Ook hebben ze vaak een laagje plastic, waardoor ze slechter te recyclen zijn. u kunt het beste een herbruikbare tas meenemen, dat is altijd beter dan een (gratis) tasje dat snel kapot gaat.

 3.💡 Lever uw kapotte apparaten in of laat ze repareren

Met apparaten bedoelen we alles met een stekker of batterij. Is een apparaat kapot? Laat het dan repareren bij een Repaircafé. Kijk voor een Repaircafé bij u in de buurt op onze website. Is het apparaat niet meer te repareren? Dan kunt u dit gratis inleveren als u een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kunt u ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Of u levert ze in bij de milieustraat. Breng apparaten die u niet meer gebruikt, maar die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze op Marktplaats. Lekker opgeruimd!

 4.💡 Weg met wegwerp, kies herbruikbaar

Dorst onderweg? Tap water! Niet alleen 500 keer goedkoper dan wanneer u onderweg een flesje water koopt. Het scheelt ook duizenden flesjes. Onderweg bijvullen? Dat kan bij een gratis watertappunt. Ook op festivals vindt u ze steeds vaker.

Tip: voor plastic flesjes betaalt u statiegeld. Lever ze daarom in bij de supermarkt of winkel waar u ze heeft gekocht. Dan worden ze weer gerecycled.

 5.💡 ‘Lang leve je spullen’-controlelijstje

Deze checklist helpt u op weg als u op het punt staat iets te kopen, gebruiken of weg te doen. Welke punten kunt u afvinken?

✅ Kies voor herbruikbaar.

✅ Kijk eerst of u het kan lenen of ruilen.

✅ Maak een ander blij: geef weg of verkoop.

✅ Probeer wat stuk is te repareren.

✅ Pimp tweedehands spullen.

✅ Consuminder: ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp.

✅ Gooi afval in de juiste bak voor hergebruik.

 

Meer tips? Wij helpen graag. Ga naar Hulp en tips